Monday, September 6, 2010

Siakap Percik

Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap | dibersihkan
15gm serbuk kunyit
15gm halia muda
1 batang serai
45gm bawang merah
¾ sudu makan halba
30gm cili boh
1 keping asam gelugur
500ml santan
5gm lengkuas
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa


Cara memasak:
1. Gaul ikan dengan kunyit dan garam. Setelah itu panggang ikan sehingga masak.
2. Untuk kuahnya, santan, bahan kisar, cili boh dan halba dimasukkan ke dalam periuk. Kacau di atas api perlahan.
3. Kemudian masukkan asam gelugur. Kacau rata sehingga mendidih dan pekat.
4. Masukkan gula dan garam secukup rasa. Kacau rata.
5. Kemudian ambil sedikit dan renjiskan pada ikan tadi dan panggang semula ikan sehingga masak.
6. Sesudah masak, tuangkan kuah selebihnya di atas ikan tersebut dan sedia dihidangkan.
 Kiriman Dari : Juliana Johari

No comments:

Post a Comment