Tuesday, August 24, 2010

Japanise Sushi....Dan Korean GimBap

Bahan-Bahan: Nasi Sushi:
3 1/3 cawan beras jepun (khas utk sushi)
4 cawan air
5 sudu besar cuka beras
5 sudu besar gula
1 sudu kecil garam

Cara: Basuh beras dan masak dengan sukatan air yg diberikan.
Campurkan cuka, garam dan gula di dalam periuk kecil. Panaskan (low heat) dan gaulkan sehingga larut. Alihkan dari api dan paksa sejuk seketika
Nasi yang masih panas diletakkan di bahagikan rata di atas dulang plastik dan tengahnya sebagai inti tengah.lapik pembalut khas untuk sushi boleh didapati di pasararaya kemudian digulung dan di potong, hiasilah ikut kreativiti anda  cadangan inti timun,mayo,ikan salmon ,sengkuang isi ketam,serbuk ikan, dan macam2 lagi

makan bersama kicap cair @ manis dan wasabi  mana kala Korean Gimbap cuma nama berbeza...dan dimakan mcam tu sahaja... sama je cranya klu nk buat kira2.... Lemang org blah sana latu....
AKHIR KATA MSAKLAH GUNAKAN KREATIVITI ANDA BUKAN LAH
BRGANTUNG PADA RESEPI.............................SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment