Bahan2
1. 2 cawan kacang dal, direndam semalaman supaya lembut
2. 1 biji bawang besar
3. 3 biji cili kering dihiris halus (kalau nak pedas, boleh tambah) ikut selera anda
4. 3 tangkai daun kari
5. sedikit jintan manis/putih
6. garam secukup rasa
7. 3 sudu tepung gandum
Cara2 Penyediaan
1. Blend kacang dal tanpa air. Jangan risau kalau ada yg tak hancur...memang sepatutnya camtu pun...
2. Blend bawang besar, cili kering dan jintan. Kalau tak nak blend, boleh potong2 je bwg dan cili....
3. gaul sebati semua bahan, tepung dan garam.
4. bentuk2 kan bulat leper dan goreng dalam minyak panas, minyak kena banyak masa mengoreng bgi vadei tu tenggelam
...Bila agak2 dah masak sikit, baru terbalikkan...
jika tak, kuih akan berderai... dah kekuningan boleh di angkat sedia utk di hidang....k gud luck
No comments:
Post a Comment